Hoe kies ik een goede zonnebrandcrème voor mijn huid?

De factor: SPF De ‘sun protection factor’ (SPF) geeft aan in welke mate de zonnebrandcrème tegen UV-B straling beschermt wanneer de crème op de huid wordt aangebracht. Een SPF van 15 betekent dat de tijd dat je in de zon kan zitten zonder te verbranden 15x zo lang wordt. Voorbeeld: iemand die normaal na 15 minuten onbeschermd in de zon zitten zou verbranden, verbrandt na het smeren van een crème met SPF 15 pas na 15×15 minuten.

Hoe dik dien ik de zonnebrandcrème aan te brengen op mijn huid?

Voorwaarde is wel dat de zonnebrandcrème voldoende dik wordt aangebracht. De SPF die op de verpakking wordt vermeld wordt alleen bereikt wanneer 2 milligram crème per vierkante meter huid wordt aangebracht. Dit komt voor een gemiddeld mens neer op ongeveer 35 ml (ruim twee volle eetlepels) voor het hele lichaam. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen veel minder crème gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de daadwerkelijke bescherming van de huid tegen ultraviolette straling (veel) lager is dan de op de verpakking aangegeven factor.

Waar bescherm ik mijn huid tegen?

Een goede zonnebrandcrème beschermt uw huid tegen zowel UV-A- als UV-B-straling. UV-A stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer. Ze dringen door de wolken, door glas en door de opperhuid (de bovenste laag huid) heen. Ze veroorzaken geen pijn, maar kunnen heel diep in de huid doordringen. Huidkanker wordt vooral veroorzaakt door UV-A-straling.

Lang niet alle zonnebrandcrèmes beschermen tegen UV-A-straling. Een zonnebrandcrème met chemische filters blokkeert UV-B-straling altijd veel beter dan UV-A-straling. Niet alle fabrikanten geven op de verpakking van hun zonnebrandcrèmes aan of deze ook tegen UV-A-straling beschermen. Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te kiezen die beide UV-varianten tegenhoudt.

Wanneer u op de verpakking UV-A ziet staan, biedt het middel een hoge bescherming tegen UV-A-straling. De mate van UV-A-bescherming is niet in een getal uit te drukken.

In het kort over het aanschaffen van zonnebrandcrème!

  • Let op de SPF: Bij een lichter huidtype is een hogere beschermingsfactor nodig.
  • Kies een zonnebrandmiddel dat ook tegen UV-A-straling beschermt.
  • Producten waarvan de werking geheel of gedeeltelijk berust op fysische blokkers geven doorgaans de beste bescherming.
  • Mensen met een droge huid kunnen het beste een vette zonnebrandcrème kiezen. Mensen met een vette huid of aanleg voor acne kunnen beter kiezen voor een minder vet product. Veel firma’s brengen voor deze huidtypes speciale producten op de markt.
  • Vooral mensen die al een door de zon beschadigde huid hebben kunnen het beste kiezen voor een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor, zoals bijvoorbeeld Actinica (R).

Word ik met een zonnebrandcrème wel bruin?

Een zonnebrandmiddel houdt vooral UV-B-straling tegen. De bescherming tegen UV-A-licht is altijd minder goed. Ook UV-A-straling zorgt ervoor dat de huid bruiner wordt.

Met een zonnebrandcrème wordt u langzamer bruin dan zonder, maar wel op een veiliger manier. Hoe bruin u kunt worden, is erfelijk bepaald en afhankelijk van uw huidtype. Uiteindelijk wordt u dus met en zonder zonnebrandcrème even bruin, maar met crème duurt het langer dan zonder.

Maak je je zorgen over een moedervlek?

Wij adviseren u graag

Start hier kosteloos uw onderzoek

Kan ik met zonnebrandcrème onbeperkt in de zon?

Zonnebrandcrèmes zijn niet bedoeld om ervoor te zorgen dat je langer in de zon kunt blijven, maar om extra bescherming te bieden op die momenten dat het zonlicht niet vermeden kan worden.

Omdat de meeste mensen hun zonnebrandcrème te dun of niet vaak genoeg aanbrengen, is de daadwerkelijke UV-bescherming in de meeste gevallen minder goed dan op de verpakking staat aangegeven.

Voor een gemiddeld persoon is per smeerbeurt ongeveer 35 ml (ruim twee volle eetlepels) nodig.

Welke huidtypes onderscheiden we?

We kennen zes huidtypes die we hieronder toelichten:

  • Type 1. Lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar en lichte ogen. Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin
  • Type 2. Lichte huid, blond haar en lichte ogen. Verbrandt snel, wordt langzaam bruin
  • Type 3. Licht getinte huid, donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen. Verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin
  • Type 4. Ook mediterraan huidtype genoemd. Getinte huid, donker haar en donkere ogen. Verbrandt bijna nooit, bruint heel goed
  • Type 5. Ook Aziatisch huidtype genoemd. Van nature een donkere huid. Verbrandt bijna nooit
  • Type 6. Ook negroïde huidtype genoemd. Van nature een zeer donkere huid. Verbrandt bijna nooit. Verbranding is niet altijd zichtbaar.

Start hier uw kosteloos onderzoek
2020-10-16T10:02:08+02:00

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Ga naar de bovenkant