Een zonnebrandmiddel houdt vooral UV-B-straling tegen. De bescherming tegen UV-A-licht is altijd minder goed. Ook UV-A-straling zorgt ervoor dat de huid bruiner wordt.
Met een zonnebrandcrème wordt u langzamer bruin dan zonder, maar wel op een veiliger manier. Hoe bruin u kunt worden, is erfelijk bepaald en afhankelijk van uw huidtype. Uiteindelijk wordt u dus met en zonder zonnebrandcrème even bruin, maar met crème duurt het langer dan zonder.
Kan ik met zonnebrandcrème onbeperkt in de zon?
Zonnebrandcrèmes zijn niet bedoeld om ervoor te zorgen dat je langer in de zon kunt blijven, maar om extra bescherming te bieden op die momenten dat het zonlicht niet vermeden kan worden.
Omdat de meeste mensen hun zonnebrandcrème te dun of niet vaak genoeg aanbrengen, is de daadwerkelijke UV-bescherming in de meeste gevallen minder goed dan op de verpakking staat aangegeven.
Voor een gemiddeld persoon is per smeerbeurt ongeveer 35 ml (ruim twee volle eetlepels) nodig.
Welke huidtypes onderscheiden we?
We kennen zes huidtypes die we hieronder toelichten:
- Type 1. Lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar en lichte ogen. Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin
- Type 2. Lichte huid, blond haar en lichte ogen. Verbrandt snel, wordt langzaam bruin
- Type 3. Licht getinte huid, donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen. Verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin
- Type 4. Ook mediterraan huidtype genoemd. Getinte huid, donker haar en donkere ogen. Verbrandt bijna nooit, bruint heel goed
- Type 5. Ook Aziatisch huidtype genoemd. Van nature een donkere huid. Verbrandt bijna nooit
- Type 6. Ook negroïde huidtype genoemd. Van nature een zeer donkere huid. Verbrandt bijna nooit. Verbranding is niet altijd zichtbaar.
Geef een reactie